Om Lamm

 

 

Godare än så här blir

det inte

Några kryddor som passar till kokt lamm:

 

  • Basilika
  • Citron
  • Curry
  • Koriander
  • Mejram
  • Oregano
  • Svartpeppar
  • Timjan
  • Vitpeppar

Några kryddor som passar till Stekt & Grillat lamm:

  • Koriander
  • Mynta
  • Rosmarin
  • Svartpeppar
  • Salvia
  • Vitlök
  • Vitpeppar

Lamm är en delikatess

Håvs lammkött – en sann smakupplevelse

 

På vår gård vid Tegneby mitt på det vackra Orust, betar våra Texelfår och lamm i det fria precis som det ska vara. Med eget foder och mycket kärlek växer de upp i en lugn miljö. Det viktigaste för oss är en human hantering av djuren. För att få så kort transport som möjligt på slaktdagen har vi valt Varekils slakteri som ligger bara några kilometer från vår gård. Vi transporterar djuren själva samma morgon som slakten utförs, och undviker därmed att djuren stressas.

Våra lamm klassar in mycket bra och ger en mycket hög kvalité på köttet!

Vi är nämligen säkra på att lamm som mår bra ger kött som smakar bra.

Vad du kan använda de olika detaljerna till!

 

Stek Marineras gärna minst ett dygn innan tillagning, kan även späckas med vitlök. Bryna den i stekgryta sedan ställer du in den i ugnen på 175 grader i drygt 1 timma beroende på storlek, med lite rotfrukter, lök, vitlök och kryddor och en msk tomatpure.

Alt tillagning i stekpåse. Lergryta är också att rekommendera, saftigt och gott men kräver längre tillagning. Ta ur steken ur grytan och rulla in den i folie. Under tiden gör du en god sås på skyn som finns kvar i grytan, tillsätt lite vatten och ev. grädde eller creme fraiche och red av.

 

Sadel (Hel, kotlett, filè). Marineras med fördel. Bryn köttet men inte genomstek, ställ in den i ugn på ca 175 grader. När man ser att köttsaften tränger igenom är den färdig att ta ur ugnen för att sedan vila i folie i 5–10 minuter före avnjutning.

 

Rygg & Hals (Kokkött, skivad, grytbitar, färs). T.ex, pepparrotskött, dillkött.

 

Tunnbringa (Benfri, färs). Är den benfri kan man göra en rulle med någon god fyllning. Färsen bör man blanda med nöt/viltfärs vid tillagning p.g.a. att den är ganska fet.

 

Grillribs kokas gärna innan man lägger dem i en marinad och därefter på grillen.

 

Bog (kokkött, skivad, grytbitar, färs) Marineras vid grillning eller om du använder den som en liten stek.

 

 

Tips på en god och enkel marinad:

 

1 dl öl, 2 pressade vitlöksklyftor, 1tsk.rosmarin alt. timjan,

1krm.grovmalen svartpeppar.

Skal från 1 citron

 

Marinaden blandas i en plastpåse, lägg därefter i köttet och förslut påsen och knåda köttet en liten stund. Ställ sedan i kyl minst ett dygn innan tillagning. Glöm inte att krydda köttet innan du tillagar det.